Şikayet KutusuYasadığınız sorun ve daha fazlası için Şimdi paylaş
Genel Gündem Sosyal hayat

Çokça Duymaya Başladık ‘’Eyvah Zatürreyim’’

Reçete Haber avatarı
  • Şubat 20, 2025
  • 4 min read
Çokça Duymaya Başladık ‘’Eyvah Zatürreyim’’

Daha çok  soğuk kış aylarında duymaya başladığımız yada yakalandığımız zatürre hastalığıyla ilgili farklı kurumlardan derlediğimiz uyarı  niteliğindeki bilgileri Recetehaber.com takipçileriyle paylaşmak istedik.

Zatürrenin  belirtileri, bulaşma yolları ve korunma yöntemleri konusunda uzmanları görüşü şöyle;

Zatürre (pnömoni), akciğerlerde iltihaplanmaya neden olan ve ciddiye alınması gereken bir solunum yolu hastalığıdır. Anne babalar için endişe kaynağı olsa da risk grubunda olmayan hastalar genellikle ayaktan tedaviyle iyileşebilmektedir. Ancak, bağışıklık sistemi zayıf olan, yetersiz beslenen, kronik hastalığı bulunan çocuklar, prematür bebekler ve sigara dumanına maruz kalan bireyler zatürreyi daha ağır geçirebilir ve hastaneye yatırılmayı gerektirebilir.

Zatürrenin Belirtileri Nelerdir?

Ateş, titreme, üşþme, terleme

Öksürük ve balgam

Göğüs ve sırt ağrısı

Hızlı nefes alıp verme

Göğüste hırıltı

Nefes alıp verirken göğüs duvarında içe çekilmeler

Kusma

Başağrısı ve kas ağrısı

Halsizlik ve iştahsızlık

Bebeklerde emmeyi reddetme

Zatürre Nasıl Bulaşır?

Zatürre, hasta bir kişiyle yakın temas sonucu bulaşabilir. Aksırık ve öksürük yoluyla havaya karışan mikroplar, aynı tabak, çatal ya da kaşığı kullanmak gibi yollarla başka kişilere geçebilir. Ancak, mikrobu alan herkes zatürre geliştirmez; bazı kişiler sadece hafif bir üssolunum yolu enfeksiyonu geçirir.

Zatürre Tanısı Nasıl Konulur?

Doktor, hastanın şikayetlerini dinledikten sonra fizik muayene yapar ve gerekli gördüğü takdirde akciğer filmi, kan testleri ve balgam kültürü gibi tetkikler isteyebilir.

Zatürre Nasıl Tedavi Edilir?

Bakteriyel kaynaklı zatürreler antibiyotik tedavisi ile iyileştirilebilir. Hastaların büyük bir kısmı evde antibiyotik tedavisi alabilir. Ancak, tedavinin doktor tarafından belirlenen süre boyunca kesintisiz uygulanması çok önemlidir. Viral zatürrelerde ise antibiyotikler etkili olmadığı için destekleyici tedaviler uygulanmaktadır. Solunum sıkıntısı veya morarma gibi ciddi belirtiler gösteren hastalar hastaneye yatırılabilir.

Bol sıvı tüketimi iyileşme sürecini desteklerken, balgamın atılmasına da yardımcı olur. Doktor önerisi olmadan kullanılan öksürük şurubu yarardan çok zarar verebilir, çünkü öksürük, vücudun balgamı atmaya yönelik doğal bir savunma mekanizmasıdır. Gerektiğinde ateş düşürücü ve ağrı kesiciler de kullanılabilir.

ZATÜRREDEN KORUNMA YOLLARI

Aşılar: H. influenza ve kızamık gibi zatürreye neden olan etkenlere karşı geliştirilmiş aşılar mevcuttur. Ayrıca, 2 yaş altı çocuklar için pnömokok aşısı ve riskli gruplar için grip aşısı önerilmektedir.

Sigara Dumanından Kaçınma: Çocukları ve bebekleri sigara dumanına maruz bırakmamak önemlidir.

Anne Sütü: Anne sütü, bebekleri enfeksiyonlara karşı daha dirençli hale getirebilir.

Hasta Kişilerle Teması Sınırlandırma: Özellikle salgın dönemlerinde, çocukları hasta kişilerle temastan korumak gerekir.

El Hijyeni: Çocuklara erken yaşta el yıkamanın önemi anlatılmalı ve bu alışkanlık kazandırılmalıdır.

Dengeli Beslenme: Bağışıklık sisteminin gücünü korumak için yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalıdır.

Zatürre, erken tanı ve doğru tedaviyle kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Ancak, risk faktörleri göz önünde bulundurularak koruyucu önlemler alınması hayati önem taşır.

ZATÜRREDEN (PNÖMONİDEN) KORUNMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Bağışıklık sisteminin güçlü tutulması zatürreden korunmada ve hastalık oluştuktan sonra tedavinin başarılı sonuçlanmasında etkilidir. Bu açıdan kronik hastalıkları olanların düzenli kontrollerine gitmesi, tütün ürünlerinin ve alkolün kullanılmaması, düzenli ve yeterli uyku uyunması, dengeli ve sağlıklı beslenme güçlü bağışıklık için çok önemlidir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemli yollarından biri de aşılamadır. Pnömokok (zatürre), COVİD-19 ve her yıl Eylül ve Ekim aylarında grip (influenza) aşılarının yaptırılması zatürreden korunmada önemlidir. KOAH, diyabet, kalp hastalığı ve böbrek yetmezliği gibi kronik hastalığı olanlar, 65 yaş ve üzerindeki kişiler, küçük çocuklar ve hamileler pnömoniden korunma için pnömokok aşısını mutlaka yaptırmalıdır.

Reçete Haber avatarı
Yazar Hakkında

Reçete Haber

Gazeteci / Yazar

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir